Careeroo Group logo

Verzorgende IG: Functie, Carrière & Vacatures

Home  ›  Kennisbank  ›  Verzorgende IG: Functie, Carrière & Vacatures

Careeroo Group

28 juli 2024

Beroepengids

Fallback Logo

Ben jij zorgzaam, sociaal en houd je van afwisseling in je werk? Dan is de functie van Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) mogelijk iets voor jou! Maar wat doet een Verzorgende IG precies en hoe word je er een? En wat kun je ermee verdienen? Geen zorgen, onze zorgtoppers vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave

Wat is een Verzorgende IG?

Een Verzorgende IG is dé helpende hand voor mensen die niet alles zelf kunnen doen. Deze specialisten zijn de steun en toeverlaat van cliënten die hulp nodig hebben met hun dagelijkse verzorging. Dit kunnen zowel ouderen, chronisch zieken of mensen met een beperking zijn. En of je nu werkt in een verpleeghuis, de thuiszorg of een woonzorgcentrum: als Verzorgende IG maak jij met jouw inzet het verschil.

Benieuwd naar wat andere zorgfuncties inhouden? Check dan deze pagina!

Wat doet een Verzorgende IG?

Als Verzorgende IG is geen dag hetzelfde. Je helpt mensen met hun dagelijkse verzorging, zoals opstaan, wassen en aankleden, maar voert óók medische handelingen uit, zoals het toedienen van medicatie op de juiste tijd, het verzorgen van wonden en het inbrengen van katheters en maagsondes. En dan vergeten we misschien nog wel het belangrijkste: als Verzorgende IG bied je ook je cliënten een luisterend oor en geef je ze emotionele steun. Ontzettend belangrijk dus! Verder werk je nauw samen met andere zorgverleners zoals verpleegkundigen, artsen en therapeuten en stel je een zorgplan samen dat precies aansluit bij wat de cliënt écht nodig heeft.

Klinkt misschien nog steeds een beetje hoog over, hè? Laten we er een concreet voorbeeld bij pakken!

Voorbeeld:

Je werkt bij een thuiszorgorganisatie en bezoekt elke dag verschillende cliënten. Jij als Verzorgende IG helpt mevrouw Jansen met opstaan, wassen en aankleden. Ook zorg je ervoor dat ze haar medicijnen op tijd inneemt en verzorgt een wond op haar been die ze heeft overgehouden aan een lelijke val. Vervolgens bezoek je meneer De Vries, die herstelt van een heupoperatie, en hem help je met oefeningen en hygiëne. Tussendoor luister je naar hun verhalen, noteer je informatie wat mogelijk belangrijk is voor andere verpleegkundingen, en geef je de nodige steun. Het resultaat? Tevreden cliënten die zich goed verzorgd voelen, en dat allemaal dankzij de Verzorgende IG. Jij dus!

Dagelijkse taken van een Verzorgende IG

Als Verzorgende IG zit elke dag vol actie. Dit zijn je belangrijkste taken:

  • Persoonlijke verzorging: Je helpt cliënten met hun dagelijkse verzorging zoals wassen, aankleden en allerlei andere activiteiten. Jij zorgt ervoor dat ze fris en vrolijk aan hun dag beginnen.
  • Verpleegtechnische handelingen: Je geeft medicatie, zet injecties, verzorgt wonden, plaatst katheters en brengt maagsondes in. Elke dag ben jij belangrijk!
  • Psychosociale begeleiding: Je biedt een luisterend oor, voert fijne gesprekken en biedt emotionele steun. Dankzij jou voelen ze zich gehoord en begrepen.
  • Zorgplannen opstellen en uitvoeren: Samen met verpleegkundigen, artsen en therapeuten maak je zorgplannen die perfect aansluiten bij wat de cliënt nodig heeft. Niks wordt over het hoofd gezien!
  • Contact met familie en betrokkenen: Je houdt familie en andere betrokkenen op de hoogte van de zorg en het welzijn van de cliënt.

Openstaande Verzorgende IG vacatures voor jou

Verzorgende IG
32 - 
36 uur
Opdrachtgever:
Search-on

Waar kun je werken als Verzorgende IG?

Als Verzorgende IG kun jij hét verschil maken in verschillende richtingen, zoals:

  • Gehandicaptenzorg: Als Verzorgende IG in de gehandicaptenzorg werk je met cliënten die een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben. Jij helpt hen bij hun dagelijkse verzorging en geeft ook adviezen over hoe zij in hun dagelijkse leven met hun beperking om kunnen gaan. 
  • Ouderenzorg: Als Verzorgende IG in de ouderenzorg ondersteun je ouderen in verpleeghuizen, woonzorgcentra of bij hen thuis. Je helpt ze bijvoorbeeld met opstaan, wassen, aankleden en zorgt er ook voor dat ze een leuke dagactiviteit hebben.
  • Kraamzorg: Als Verzorgende IG in de kraamzorg help je moeders en baby’s tijdens én na de geboorte. Je zorgt voor rust en regelmaat in het huis en ondersteunt de kersverse ouders ook met de verzorging van hun nieuwe kleine wondertje.
  • Geestelijke gezondheidszorg: Als Verzorgende IG in de geestelijke gezondheidszorg sta je klaar voor cliënten met psychische stoornissen of verslavingen. Jij biedt hen persoonlijke zorg en geeft ze emotionele steun, zodat ze zich beter voelen en hun dagelijks leven weer op de rit krijgen.

Wat verdient een Verzorgende IG

Het gemiddelde salaris van een Verzorgende IG in Nederland is €2.615 per maand, gebaseerd op een werkweek van 40 uur. Een goed salaris! Maar… reken jezelf niet te snel rijk. Dit salaris kan namelijk flink verschillen per persoon. Dit hangt onder andere af van je ervaring, opleiding, functie, locatie en in welke zorgsector je werkzaam bent.

Nieuwsgierig naar wat andere zorgfuncties gemiddeld verdienen? Check dan deze pagina!

Hoe word je een Verzorgende IG?

Wil je een Verzorgende IG worden? Mooi, we hebben je hard nodig! Met de MBO-opleiding Verzorgende IG (niveau 3) word je in 3 jaar klaargestoomd voor deze functie en deze kun je op twee manieren volgen:

  • BOL (Beroeps Opleidende Leerweg): Hierbij ga je voltijd naar school en loop je stages.
  • BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg): Hierbij werk je bij een zorginstelling en ga je één of meerdere dagen per week naar school. Via BBL ontvang je ook een salaris van de zorginstelling.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een Verzorgende IG?

Om een goede Verzorgende IG te zijn, heb je meer nodig dan alleen een groot hart. Wij hebben de belangrijkste vaardigheden voor deze functie op een rijtje gezet:

  • Zorgzaamheid: Je bent een mensenmens en zet altijd dat stapje extra voor een ander. Jouw aanwezigheid maakt elke dag beter voor je cliënten.
  • Communicatieve vaardigheden: Je biedt niet alleen een goed luisterend oor, je weet ook altijd precies wat je tegen je cliënten moet zeggen, ook als dit soms vervelend is. Door jou voelt iedereen zich gehoord en vooral begrepen.
  • Flexibiliteit: In de zorg is geen enkele dag hetzelfde. Daarom moet je goed kunnen schakelen tussen verschillende taken en (stressvolle) situaties. Ook ben je natuurlijk altijd bereid om bij te springen als dat nodig is!
  • Teamplayer: Hoewel je graag zelfstandig werkt, kun je ook goed onderdeel zijn van een team vol zorgverleners. Teamwork makes the dream work, ook in de zorg.
  • Organiseren en plannen: Jij kunt goed prioriteiten stellen en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Door jou wordt geen enkele cliënt vergeten!

Hoe solliciteer je succesvol voor Verzorgende IG posities?

Zie je een leuke Verzorgende IG vacature? Solliciteer meteen! Maar hoe zorg je ervoor dat je die droombaan in de zorg binnenhaalt? 

  1. Laat je cv opvallen
    Vermeld al je relevante ervaringen en vaardigheden op je cv. Heb je bijvoorbeeld al ervaring met specifieke verpleegtechnische handelingen? Schrijf het op! Vergeet ook niet een sterke motivatiebrief toe te voegen waarin je jouw passie voor de zorg uitlegt.

  2. Een goede voorbereiding is het halve werk
    Verdiep je in de zorginstelling waar je solliciteert. Welke zorg bieden ze bijvoorbeeld aan? Oefen ook alvast antwoorden op vragen die tijdens het sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden, zoals “Hoe ga je om met moeilijke cliënten?” Zo kom je zelfverzekerd over!

  3. Laat zien wat je kunt
    Vertel vol trots over je ervaringen als Verzorgende IG. Heb je ooit een zorgplan opgesteld dat het leven van een client écht heeft verbeterd? Of heb je met succes weleens een crisissituatie opgelost? Deel het en laat zien hoe jij die kennis ook in deze nieuwe baan gaat gebruiken.

  4. Check onze vacatures
    Nu je he-le-maal voorbereid bent, bekijk onze Verzorgende IG vacatures!

Vind jouw droomjob via ikzoekeen­medische­baan.nl

Wil je beginnen aan je carrière als Verzorgende IG? Of ben je op zoek naar een functie met meer verantwoordelijkheid? Dan zit je goed bij ons. Bij ikzoekeenmedischebaan.nl, hét platform voor zorgverleners en werkgevers, vind je uitdagende banen die bij jouw talenten passen. Dus, waar wacht je nog op? Bekijk snel onze vacatures!

Openstaande Verzorgende IG vacatures voor jou

Verzorgende IG
32 - 
36 uur
Opdrachtgever:
Search-on

Bekijk andere artikelen

Fallback Logo
Bedrijf: Careeroo Group
Direct solliciteren
Vacature:
 
Voeg cv toe