Careeroo Group logo

Arts: Functie, Carrière & Vacatures

Home  ›  Kennisbank  ›  Arts: Functie, Carrière & Vacatures

Careeroo Group

28 juli 2024

Beroepengids

Fallback Logo

Wil jij mensen helpen, genezen en begeleiden? Dan is de rol van arts mogelijk iets voor jou! Maar wat doet een arts nou eigenlijk precies? En hoe word je er een? En ook niet onbelangrijk: wat verdien je ermee? Geen zorgen, onze zorgprofessionals vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave

Wat is een arts?

Een arts – ook wel dokter, geneeskundige of medicus genoemd – speelt een superbelangrijke rol in de gezondheidszorg, en in ons leven in het algemeen. Deze helden zijn namelijk gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van zowel lichamelijke als geestelijke ziektes en klachten. Of je nu in een ziekenhuis werkt, een eigen praktijk hebt of onderzoek doet: als arts maak je dagelijks het verschil. 

Benieuwd naar wat andere zorgfuncties inhouden? Check dan deze pagina!

Wat doet een arts?

Als arts ben je eigenlijk de held van de gezondheidszorg. Maar wat je precies als arts doet, hangt af van de soort functie die je bekleedt. Over het algemeen zorg je als arts dat patiënten de juiste diagnose en behandeling krijgen, voer je afhankelijk van je specialisatie chirurgische ingrepen uit, stel je behandelplannen op, schrijf je medicijnen voor en doe je onderzoek. Dit kun je als arts zowel in het ziekenhuis, in je eigen praktijk of zelfs bij mensen thuis doen. Een arts heeft een takenpakket waar je U tegen zegt, maar jij kunt deze verantwoordelijkheid aan. Een échte held dus!

Klinkt misschien nog steeds een beetje hoog over, hè? Laten we er een concreet voorbeeld bij pakken!

Voorbeeld:

Stel je werkt als arts met een specialisatie in cardiologie in een ziekenhuis. Een patiënt komt binnen met hevige pijn op de borst en wordt met spoed naar de Eerste Hulp gebracht. Jij onderzoekt de patiënt en ontdekt dat er sprake is van een hartaanval. Snel stabiliseer je de patiënt en voer je een dotterbehandeling uit om de verstopte slagader open te maken. Na de ingreep stel je een plan op voor herstel en ter voorkoming van toekomstige hartproblemen. Dankzij jouw snelle handelen kan de patiënt zijn leven weer oppakken. En dat allemaal dankzij jou, onze arts!

Dagelijkse taken van een arts

Als arts zit elke dag vol actie én verantwoordelijkheid. Afhankelijk van je specialisatie kunnen dit je dagelijkse taken zijn: 

  • Spreekuren houden: Jij biedt patiënten de mogelijkheid om hun klachten te bespreken. Hierbij geef je ze advies en in sommige gevallen stel je hen gerust.
  • Diagnoses stellen: Jij onderzoekt en ontdekt wat er aan de hand is met je patiënt.
  • Uitschrijven van recepten: Bepaalde klachten of een aandoening? Jij schrijft patiënten altijd de juiste medicijnen voor.
  • Uitvoeren van ingrepen: Van kleine procedures tot complexe operaties, jouw vaste hand maakt het verschil!
  • Verwijzen naar specialisten: Een normale klacht of iets typisch? Jij bepaalt wanneer patiënten doorverwezen moeten worden voor verdere behandeling.
  • Overleggen met collega-artsen en co-assistenten: Samen met je collega’s bespreek je de beste aanpak voor elke patiënt. Teamwork makes the dream work, vooral in de zorg!
  • Huisbezoeken afleggen: Kunnen sommige patiënten (tijdelijk) niet naar jou toekomen? Dan bezoek jij hen gewoon thuis!
  • Bijscholing en vakkennis bijhouden: Jij blijft continu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de geneeskunde om de beste zorg te kunnen bieden.

Openstaande Arts vacatures voor jou

Arts
40 uur
Opdrachtgever:
Search-on

Wat voor artsen zijn er?

Als arts kun jij je in verschillende richtingen specialiseren. Wij hebben er een paar voor je opgesomd:

  • Huisarts: Als huisarts ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten met uiteenlopende klachten. Je biedt basiszorg en verwijst mensen door naar specialisten als dat nodig is.
  • Bedrijfsarts: Als bedrijfsarts zorg je voor de gezondheid van werknemers. Je houdt je bezig met arbeidsomstandigheden, helpt bij ziekteverzuim en begeleidt ze terug naar werk. 
  • Cardioloog: Als cardioloog ben je een expert in het vaststellen en behandelen van hart- en vaatzieken, zoals hartaanvallen en hartritmestoornissen.  
  • Dermatoloog: Als dermatoloog ben je gespecialiseerd in huidziekten en huidaandoeningen, zoals acne, eczeem en huidkanker. Je stelt diagnoses en geeft advies over huidverzorging.
  • Gynaecoloog: Als gynaecoloog zorg je voor de gezondheid van het vrouwelijke voortplantingssysteem. Je begeleidt zwangerschappen en bevallingen, maar behandelt ook aandoeningen zoals eierstokkanker.
  • Kinderarts (pediater): Als kinderarts ben je gespecialiseerd in de zorg voor kinderen en jongvolwassenen. Je behandelt allerlei ziektes en aandoeningen bij deze groep.
  • Oncoloog: Als oncoloog ben je gespecialiseerd in het vaststellen en behandelen van kanker. In deze rol werk je vaak samen met andere specialisten om de best mogelijke zorg te bieden. 
  • Psychiater: Als psychiater ben je een expert in het vaststellen en behandelen van geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie, angststoornissen en schizofrenie.
  • Radioloog: Als radioloog ben je gespecialiseerd in het bekijken en begrijpen van medische foto’s, zoals MRI’s en CT-scans. Op basis van deze beelden stel je diagnoses en help je bij het maken van behandelplannen.

Wat verdient een arts?

Het gemiddelde salaris van een arts in Nederland is €5.565 per maand, gebaseerd op een werkweek van 40 uur. Een supermooi en dik verdiend salaris! Maar dit salaris kan wel flink verschillen per persoon. Dit hangt namelijk onder andere af van je ervaring, opleiding, locatie, type dienstverband en vooral van je specialisatie. 

Nieuwsgierig naar wat andere zorgfuncties gemiddeld verdienen? Check dan deze pagina!

Hoe word je een arts?

Wil je arts worden? Super, we hebben je nodig! Maar hiervoor moet je een specifieke onderwijsroute volgen. We kunnen je wel alvast zeggen: het is een langdurig en veeleisend traject, maar het is het waard!

  1. VWO Diploma
    Je begint met een VWO-diploma, het liefst met het profiel Natuur en Gezondheid en natuurkunde.
  2. Selectieprocedure
    Toelating tot de opleiding Geneeskunde is lastig, want er zijn veel aanmeldingen en maar een beperkt aantal plekken. Universiteiten gebruiken verschillende manieren om studenten te kiezen, zoals selectie op basis van je prestaties, maar ook soms gewoon een loting. Je moet je dus goed voorbereiden, maar ook een beetje geluk hebben.
  3. Bachelor Geneeskunde
    De bacheloropleiding Geneeskunde duurt drie jaar. Deze opleiding kun je onder andere volgen aan de Universiteit van Amsterdam (AMC), Universiteit Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen
  4. Master Geneeskunde
    Na de bachelor volg je een driejarige masteropleiding Geneeskunde. Tijdens deze fase krijg je meer praktijkervaring en loop je coschappen (klinische stages).
  5. Basisartsdiploma
    Na het succesvol afronden van deze masteropleiding ontvang jij je basisartsdiploma. Je bent nu officieel arts en mag jezelf inschrijven in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).
  6. Specialisatie
    Hier houdt het nog niet op, want vaak kiezen artsen ervoor om zich verder te specialiseren. Dit kan van huisartsgeneeskunde tot chirurgie, psychiatrie, cardiologie en meer. Meestal duren deze specialisaties nog eens vier tot zes jaar, afhankelijk van de specialisatie.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een arts?

Wil je een succesvolle arts worden? Dan heb je meer nodig dan alleen portie medische kennis. Hier zijn de belangrijkste vaardigheden en eigenschappen die je moet bezitten:

  • Communicatie: Jij kunt ingewikkelde medische informatie eenvoudig uitleggen. Of het nu aan patiënten, collega’s of familieleden is: jij zorgt ervoor dat iedereen het begrijpt.
  • Luisteren: Jij luistert goed naar de klachten en zorgen van je patiënten. Zo kun je de juiste diagnose stellen en de beste zorg bieden.
  • Samenwerken: Je kunt goed samenwerken met andere zorgprofessionals. 
  • Besluitvaardig: Je kunt goed keuzes maken, ook onder druk. Dat is belangrijk, want noodsituaties kom je dagelijks tegen in de zorg.
  • Betrokkenheid: Je bent empathisch en bent écht betrokken bij de zorg en welzijn van patiënten. Dankzij jou voelen zij zich gehoord en begrepen.

Hoe solliciteer je succesvol voor arts posities?

Heb je een geweldige arts vacature gezien? Solliciteer meteen! Maar hoe zorg je ervoor dat je die droombaan binnenhaalt? Hier zijn enkele tips speciaal voor artsen:

  1. Laat je cv opvallen
    Vermeld al je relevante ervaringen en specialisaties op je cv. Heb je bijvoorbeeld ervaring in een specifieke medische discipline of heb je ooit onderzoek gepubliceerd? Schrijf het op! Vergeet natuurlijk ook niet een motivatiebrief toe te voegen waarin je jouw passie voor dit vak uitlegt.

  2. Bereid je goed voor
    Verdiep je in de zorginstelling waar je solliciteert. Oefen ook alvast antwoorden op vragen die tijdens het sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden, zoals “Hoe ga je om met stressvolle situaties?” of “Hoe werk je samen met andere specialisten?

  3. Laat zien wat je kunt
    Vertel vol trots over je ervaringen als arts. Heb je ooit een levensreddende ingreep uitgevoerd? Of heb je met succes een complex behandelplan opgezet? Vertel hierover en leg uit hoe je deze ervaringen in je nieuwe baan gaat gebruiken.

  4. Check onze vacatures
    Nu je he-le-maal voorbereid bent, bekijk onze arts vacatures en vind de perfecte baan voor jou!

Vind jouw droomjob via ikzoekeen­medische­baan.nl

Ben je op zoek naar een baan als arts? Dan zit je goed bij ons. Bij ikzoekeenmedischebaan.nl, hét platform voor werkzoekenden in de zorg en werkgevers, vind je uitdagende banen die bij jouw passen. Dus, waar wacht je nog op? Bekijk snel onze vacatures!

Openstaande Arts vacatures voor jou

Arts
40 uur
Opdrachtgever:
Search-on

Bekijk andere artikelen

Fallback Logo
Bedrijf: Careeroo Group
Direct solliciteren
Vacature:
 
Voeg cv toe